Automatische RSS-mailings met e-mailmarketingsystemen Mailchimp, LaPosta, Brevo en MailerLite. Welk systeem kies jij?
In dit artikel geef ik een vergelijking van drie verschillende systemen om automatische mailings te maken met een RSS-feed. Ik vergelijk de programma's Mailchimp, LaPosta en Mailerlite.
Als je graag automatisch nieuwsartikelen en blogs wilt versturen wanneer er een nieuw artikel online komt of periodiek zoals elke week of elke maand, dan is een RSS mailing een optie. Heel vaak zit er een standaard optie voor zo'n RSS feed in een Wordpress website. Er zijn ook plug-ins voor beschikbaar. Let wel op dat het ook vaak voorkomt dat niet alle informatie of afbeeldingen meekomen in de feed. Raadpleeg je webdeveloper als je vragen of het maken of aanpassen van een RSS-feed.
Allereerst leg ik uit wat een RSS-feed is, vervolgens bespreek ik de opties in de verschillende e-mailmarketingsystemen en de voors- en tegens. Diverse systemen voor e-mailmarketing bieden deze mogelijkheid aan maar bij niet allemaal is het even gemakkelijk in te stellen.
Wat is een RSS-feed?
Een RSS-feed, afkorting voor "Really Simple Syndication," is een handig hulpmiddel in de wereld van e-mailmarketing, vooral voor degenen die werken met e-mailmarketingsystemen maar niet over uitgebreide technische kennis beschikken. In principe is een RSS-feed een gestandaardiseerd formaat voor het delen van inhoud, zoals blogposts, nieuwsartikelen of andere updates, dat automatisch wordt bijgewerkt zodra er nieuwe informatie beschikbaar is. Het maakt het mogelijk om deze dynamische content eenvoudig te delen met abonnees of lezers, zonder dat je handmatig elke keer een e-mail hoeft te schrijven en verzenden.
Het versturen van RSS-mailings is efficiënt en tijdbesparend om verschillende redenen:
- Automatische updates: Met een RSS-feed gekoppeld aan je e-mailmarketingsysteem, worden nieuwe blogposts of updates automatisch gedetecteerd en verzonden naar je abonnees zonder dat je hier handmatig actie voor hoeft te ondernemen. Dit bespaart tijd en zorgt ervoor dat je altijd up-to-date bent met je content.
- Geen handmatig schrijfwerk: Omdat de inhoud automatisch wordt gegenereerd vanuit je RSS-feed, hoef je niet elke keer een nieuwe e-mail te schrijven. Dit vermindert het schrijfwerk en verlaagt de kans op fouten of vergeten updates.
- Regelmatige interactie: Door regelmatig content te versturen via RSS-mailings, blijf je in contact met je doelgroep en zorg je voor een consistente en continue interactie met je abonnees.
- Personalisatie-opties: Hoewel RSS-mailings automatisch worden gegenereerd, bieden veel e-mailmarketingsystemen toch opties voor personalisatie, zoals het toevoegen van je logo, introductietekst of een call-to-action. Hierdoor kun je de e-mails nog steeds aanpassen aan je merkidentiteit.
- Toename van de betrokkenheid: Doordat je abonnees automatisch de nieuwste en meest relevante inhoud ontvangen, is de kans groter dat ze geïnteresseerd blijven en terugkeren naar je website of blog voor meer informatie.
Kortom, het gebruik van RSS-mailings in e-mailmarketingsystemen biedt een efficiënte en tijdbesparende manier om waardevolle content te delen met je doelgroep, terwijl je ook de mogelijkheid hebt om de e-mails te personaliseren en de betrokkenheid te vergroten. Het is een krachtige tool waarmee je op een effectieve en geautomatiseerde manier content te verspreiden en je publiek kunt bereiken.
Door de RSS-feed van de website te koppelen aan je e-mailmarketingsysteem, kan het systeem automatisch de nieuwe content detecteren en deze in een e-mail opmaken en verzenden naar je mailinglijst. Dit bespaart tijd en moeite, terwijl je toch regelmatig waardevolle en relevante inhoud met je lezers kunt delen.
Hoe de content wordt herkent en weergegeven is afhankelijk van hoe je RSS-feed overkomt in het mailingsysteem. Dit is wel goed om te onthouden. Zowel aan de kant van de RSS-feed en je website als aan de kant van je e-mailmarketingsysteem is hier een en ander aan aan te passen maar dit vergt wel enige technische programmeerkennis.
RSS-feed mailing met Mailchimp
Wanneer je al eens eerder een campaign hebt gemaakt op basis van een RSS-feed kun gemakkelijk deze mailing kopiëren door op replicate te klikken maar anders moet even goed zoeken.
Hier vind je uitleg van Mailchimp. Volgens het e-mailaapje ga je voor een RSS campaign naar Automations, kies daar Classic Automations en vervolgens klik op je Share blog updates.
Ik geef je nu de voors- en tegens volgens mijn inzicht.
Voors:
- Gebruiksvriendelijk
- RSS feed mailing makkelijk te maken in een Drag & Drop editor
- Non-profit korting is mogelijk
- Tot 1000 contacten gratis
Tegens:
- Voldoet officieel weer wel aan de AVG, maar het nieuwe Data Privacy Framework is niet heel anders dan het eerder door het Europese gerechtshof afgekeurde Shield.
- Groot tech-bedrijf
- Moeilijk bereikbare helpdesk
- In het Engels
Zie deze blog voor de actuele kosten.
RSS-feed mailing met LaPosta
Via het Nederlandse e-mailmarketingsysteem LaPosta is het ook mogelijk om een RSS-feed mailing automatisch te laten versturen.
Hier staat uitgelegd hoe je dit kunt doen in LaPosta.
Voors:
- Voldoet volledig aan de AVG
- Nederlands bedrijf
- Makkelijk bereikbare helpdesk met snelle respons
- Tot 2000 contacten gratis
Tegens:
- Minder gebruiksvriendelijk
- Een RSS templates moeten in HTML en CSS gemaakt worden.
- Geen makkelijke manier om RSS mailings te maken. Dit biedt LaPosta wel aan tegen een bedrag van €995,- want niet mogelijk in de makkelijke Drag&Drop editor.
Het is mogelijk om een RSS-mailing in LaPosta te maken maar op dit moment is het niet de makkelijkste en de goedkoopste manier.
RSS-feed mailing met Brevo (voorheen SendinBlue)
SendinBlue nu omgedoopt tot Brevo biedt ook de optie om RSS-feed mailings te maken maar dan vanuit een integratie.
Voors:
- Voldoet aan de AVG
- Standaard integratie voor RSS feed
- Zendesk ticket systeem als support
- Gebruiksvriendelijk
Tegens:
- Aanpassen van RSS feed kan lastiger zijn.
- In het Engels
RSS-feed mailing met MailerLite
Het Europese MailerLite biedt ook een optie voor het versturen van automatisch mailings op basis een RSS-feed aan. MailerLite heeft hier meer informatie over.
Voors:
- RSS feed mailing makkelijk te maken in een Drag & Drop editor
- Gebruiksvriendelijk
- Voldoet aan de AVG
- non-profit korting
- Tot 1000 contacten gratis
Tegens:
- Niet alles is even goed aan te passen van de RSS-feed zoals de grootte van de foto’s in de feed.
- In het Engels
Onlangs heb ik een klant geadviseerd om over te stappen van Mailchimp naar MailerLite omdat MailerLite voldoet aan de privacywetgeving en een makkelijke mogelijkheid heeft om RSS-mailings te maken.
Het is natuurlijk helemaal aan jou welk systeem je kiest.
Heb je hulp nodig bij een keuze? Wil je op maat advies? Of heb je een andere vraag over e-mailmarketing? Dan kun je direct een afspraak inplannen via mailchimpexpert.nl/afspreken voor direct hulp of neem contact op.
Disclaimer: dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je via deze links een account aanmaakt, kan ik hier een vergoeding voor krijgen. Dus bij voorbaat dank voor klikken en het aanmaken van een account.