digitale nieuwsbrief
Saskia Smit
digitale nieuwsbrief
05/28/2021
6 min
0

GetResponse vergelijk 2021

05/28/2021
6 min
0

In de serie vergelijkingen met Mailchimp, kijk ik dit keer naar GetReponse. Als Mailchimp expert review  ik dit vergelijkbare marketingplatform met een minder objectieve blik. Ik kijk naar de verschillende functies, het gebruiksgemak, de veiligheid en de toepasbaarheid voor onder andere non-profit, kunst- en cultuursector.

Eerste kennismaking met GetResponse

Via Neil Patel (marketing guru) kwam ik achter deze tool en boy wat kan je hier veel mee… Naast dat er mailings mee kan versturen en allerlei vormen en maten, kun je ook nog dit:

  • Landingspagina’s maken
  • Complete funnels bouwen
  • Webinars organiseren, promoten,  hosten en de follow-up verzorgen (in de gratis versie tot 10 deelnemers en geen opname mogelijkheden)
  • een chatfunctie voor op je landingspagina’s

En dit allemaal in Ă©Ă©n systeem! In deze blog krijg je een overzicht van de opvallendste en belangrijkste functionaliteiten. Let wel, als je alleen maandelijks een nieuwsbrief wilt versturen, is GetResponse niet het mailingsysteem voor jou. Wil je meer omzet of klantcontact uit je contactenlijst halen of meer leads genereren dan is dit wellicht het e-mailmarketing programma voor jou.

Functies GetResponseFunctie GetResponse 2021

Bijna elke stap in elk e-mailmarketing proces is meetbaar in systeem. Het menu werkt heel intuĂŻtief. Ik kon binnen enkele minuten mijn weg vinden. Ik had wat moeite om een test webinar te starten maar deze aanmaken was super simpel en je aanmeldingen staan direct in je mailingsysteem.

Ik ging aan de slag met de 30-dagen proefversie (zonder dat je nog ergens aan vast zit). Je krijgt toegang tot bijna alle functionaliteiten maar er zitten wel beperkingen aan.
Wat mij opvalt, is dat er voor elke actie (een webinar, een funnel ect.) een nieuwe lijst wordt aangemaakt. Dit heeft niet mijn voorkeur omdat op deze manier contacten dubbel in je lijsten staan waardoor je het overzicht kwijt kan raken of dat je contacten meerdere keren dezelfde mail krijgen. Of zoals ik onlangs nog ergens ervoer een mail krijgt, die bedoeld is voor mensen die nog geen klant waren terwijl ik al het product had aangeschaft.

GetResponse geeft zelf hiervoor een oplossing aan door er een automation op los te laten.  Let wel per lijst telt het unieke adres mee. Dus al iemand in drie verschillende lijsten staat, tel hetzelfde e-mailadres drie keer mee voor het totaal.

Automatische mailings

Het belangrijkste functie van deze e-mail marketing app is ze noemen de autoresponder. Deze verstuurt automatische mails zoals een welkomstbericht een e-mail voor een verjaardag en een simpele drip automation; een opeenvolging van mailings met bijvoorbeeld een aantal tussenpozen.

Daarnaast bieden ze marketing automations aan en conversion funnels. In het Basic abonnement kun je trechters voor leadgeneratie en 1 verkooptrechter maken. Vanaf het Plus abonnement krijg je toegang tot de automatiseringstool en kun je Webinars maken.  Vooral de manier waarop je deze kunt instellen, ben ik van onder de indruk en het ziet er ook nog eens heel mooi en overzichtelijk uit:

GetResponse trechterMooi weergegeven in makkelijk in te stellen GetRepsonse funnel oftewel trechterGetResponse marketing automation functieMarketing automation functie in GetResponse — een drag en drop bouwer om je klantreis vorm te geven 

Landingspagina’s/website

Mocht je net beginnen en op zoek zijn naar slimme software en systemen dan is GetResponse wellicht een optie. Je kunt je website en landingspagina’s er mee maken. Dit kan overigens ook met Mailchimp en onlangs kun je daar heel gemakkelijk producten verkopen. Dit kan dus ook in GetReponse.
Mijn website is gemaakt in Phoenix en betaalpagina’s via Plug and Pay en mijn e-mailmarketing loopt via Mailchimp. Deze systemen zijn aan elkaar gekoppeld maar ik betaal ze wel los. Wel zijn deze systemen redelijk eenvoudig aan elkaar te koppelen en hebben elk hun eigen voordelen.

Zover ik nu heb kunnen nagaan, is GetResponse niet optimaal ingericht op SEO. Je kunt er geen blogs en geen kennisbank mee maken. Om mensen gratis via zoekmachines op je website te krijgen, is dit een essentieel onderdeel van je online marketing.

Maar de simpele manier via AI waarop je je website in een zucht en een    kunt bouwen, is vergelijkbaar met de optie die Mailchimp biedt. Het oogt alleen allemaal net iets professioneler. Misschien ook wat meer Europees?

Adverteren

Net als Mailchimp biedt GetResponse een optie om te adverteren op social media. Ook dit is een summiere manier van adverteren vergeleken met de opties die je binnen Facebook Ad Manager krijgt.

In GetResponse zijn de Facebook advertenties en de Google Ads opties nog in een beta-versie en niet beschikbaar in de 30 dagen proefperiode.

In Mailchimp kun je Facebook en Instagram retargeting ads maken in de gratis versie en ook Google remarketing ads in de betaalde versie.

Veiligheid

Anders dan Mailchimp is GetResponse een EU bedrijf met zijn oorsprong in Polen. Dit zou moeten betekenen dat de persoonlijke data van jou en je contacten worden bewaard in de EU. Echter GetResponse zegt zelf dat zij de data bewaren over de hele wereld. Hier is te vinden dat in ieder geval je webinar gegevens in de EU zijn opgeslagen. Daarnaast geven ze dit aan:

2. Which countries is your data transferred to?
Recipients who we transfer the data to are based mainly in Poland and other countries of the European Economic Area (EEA), e.g., France. Some of them are based outside of the EEA. We’ve made sure that our service providers guarantee a high level of personal data protection. We comply with the applicable data protection laws and GetResponse confirms that the conditions set in the GDPR are met.

Om je zelf aan de volledige GDPR regels te houden, moet je je contact expliciet om toestemming vragen om hun persoonlijke gegevens op te slaan. Dit is net als in Mailchimp mogelijk.

CRM

Veel organisaties vinden het fijn om alle contactgegevens in Ă©Ă©n systeem te hebben in plaats van lijsten in Excel of contactlijsten in Outlook of Google. Een groot voordeel van een e-mailmarketingtool dat gelijk kan dienen als CRM systeem, is dat je contact zelf zijn eigen gegevens actueel kan houden. Als je het marketingsysteem hebt gekoppeld aan je website of webshop kun je ook deze data koppelen aan je contactgegevens. Een groot voordeel is dat je op deze manier hele gerichte mailings kunt sturen die meer conversies opleveren.
Zowel in GetResponse als in Mailchimp kun je werken met tags en segmentaties.

Webinars

Vanaf het Plus abonnement voor 45- euro per maand (tot 1000 contacten) krijg je de mogelijkheid om webinars te geven tot 100 deelnemers. Een Zoom abonnement tot 100 deelnemers kost 14,- euro per maand.  Mailchimp biedt deze functie (nog) niet. Dit begrijp ik wel want waarom wil je dit in je platform bouwen als er al zoveel andere tools zijn die hierin zijn gespecialiseerd. Ik zie echter wel het voordeel dat ik de promotie van mijn webinars direct in mijn e-mailmarketing systeem kan maken en bijhouden. Geen koppelingen nodig van systemen die misschien niet helemaal lekker met elkaar communiceren,

Kosten

GetResponse is niet gratis. Je kunt het dus wel gratis en vrijblijvend proberen voor 30 dagen. De kosten vallen op zich mee, dit is wel afhankelijk van het aantal contacten. Met de mogelijkheden die dit platform biedt, kun je de kosten terugverdienen door de betrokkenheid met je klanten, bezoekers, relaties goed te onderhouden waardoor ze opnieuw kopen of terugkomen. Voor ondernemers biedt dit platform diverse mogelijkheden om je (online) producten/diensten binnen Ă©Ă©n systeem te lanceren, promoten en te verkopen.

In vergelijking met een betaald Standaard account van Mailchimp (waarmee je ongeveer dezelfde features hebt) is GetReponse goedkoper naarmate je meer contacten in je lijst krijgt. Vooral ook omdat GetResponse alleen je actieve contacten meetelt waar bij Mailchimp ook de uitgeschreven contact meetellen voor het aantal. Daarentegen werk je met diverse lijsten en dus misschien dubbele e-mailadressen.

Goed om te weten voor non-profit organisaties ook GetResponse biedt korting op een maandabonnement.

Betalen kan echter alleen met credit card terwijl bij Mailchimp tegenwoordig naast PayPal de optie voor IDEAL betaling hebt.

Conclusie

Zoals ik al eerder schreef, heb ik een proefversie van GetResponse geprobeerd. Ik heb (nog) geen echte mailing verstuurd of webinar gegeven, maar ik ben erg onder de indruk.

  • De look and feel valt tussen Mailblue/ActiveCampaign en Mailchimp in.
  • De mogelijkheden zijn ongeveer hetzelfde alleen de manier waarop deze worden aangevlogen is anders.
  • De gebruiksvriendelijkheid, zeker voor beginners, vind ik een pluspunt. Ook al is Mailchimp zeer gebruiksvriendelijk.
  • Je hebt 24/7 toegang tot de chat, in 8 talen. Een groot gedeelte van GetResponse is in het Nederlands terwijl alles in het Engels is (op de support na).
  • Qua veiligheid van je data zit je iets beter bij GetResponse omdat het een bedrijf is met roots in de EU maar ook hier wordt data over de hele wereld bewaard. Het blijft toch hopen op het beste.
  • Mailings en nieuwsbrieven maken gaat net zo eenvoudig als in Mailchimp maar het ziet er anders uit.

Wat opvalt is dat de verschillende onderdelen anders eruit ziet zoals de optie om automatisch een RSS-feed te koppelen aan een mail. Dus wanneer je een nieuwe blog plaatst op je website dan zorgt de RSS-feed dat er automatisch een mail wordt verstuurd met een link naar die laatste blog. Wat mij ook opvalt, is dat voor mij nog geen enkele e-mailbouwer het krijgt zoals ik het wil. Dit kan natuurlijk liggen aan hoe de RSS-feed is opgebouwd... of aan mij...

Al met al kan ik GetResponse zeker aanraden voor ondernemers en organisaties die net iets meer willen halen uit hun online verkopen en/of hun mailinglijsten willen laten groeien.

Hulp nodig bij Mailchimp? Of wil je advies over welk e-mailmarketingsysteem het beste voor jou is?

Neem contact op

Of vraag directe Eerste Hulp bij Mailchimp aan


Reacties
Categorieën