Screenshot import csv mailchimp

Hoe kan ik een lijst met contacten in Mailchimp importeren?

27 december 2023

Waar moet je op letten als je een lijst uit Mailchimp exporteert en vervolgens wilt importeren.

Idealiter vul je je mailinglijst in Mailchimp met contacten die zich aanmelden bijvoorbeeld via je website. Je kunt je audience ook laten groeien met (potentiƫle) klanten nadat ze iets hebben gekocht of gratis hebben gedownload.

In dit artikel geef ik tips en tricks hoe je een lijst met contacten kunt importeren in Mailchimp.

Gegevens van relaties bijhouden

Vaak heb je al een excel-sheet met adressen en namen van klanten, relaties, pers of andere contacten. Mailchimp biedt een mogelijkheid om je relaties te beheren als een customer relationship management systeem. Je kunt klantrelaties onderhouden doordat je heel gericht naar bepaalde groepen en segmenten kunt mailen in Mailchimp. Van deze contacten zijn statistieken zichtbaar:

 • wordt de mailing geopend?
 • waar wordt op geklikt en hoe vaak?

Op basis hiervan kun je vervolgcontact leggen met je relatie. Alle beschikbare gegevens van je relaties kun je bijhouden in Mailchimp. Hiervoor moet je wel velden voor aanmaken in je aanmeldformulier. Deze velden, bijvoorbeeld een geboortedatum of een adres kun je verbergen in het aanmeldformulier, zodat deze niet zichtbaar worden voor contacten die zich aanmelden via je website of hun gegevens willen aanpassen.

Je relaties, contacten en nieuwsbriefleden houd je bij in een mailinglijst die Mailchimp ā€˜audienceā€™ noemt. In Ć©Ć©n audience kun je verschillende relaties of doelgroepen bijhouden door het gebruik van tags.

Bestaande lijst met e-mailadressen importeren

Een bestaande lijst met relaties kun je op twee manieren importeren in Mailchimp.

Knip en plak de gegevens

Zorg hierbij dat je boven elke kolom een titel heb staan: bijvoorbeeld voornaam, achternaam, adres ect.

of importeer een csv (comma-seperated value) bestand.

Import met copy en paste

Kopieer en plak contacten - Mailchimp


Tip!
Wanneer je naast het e-mailadres ook een naam importeert, kun je deze gebruiken om je contacten persoonlijk aan te spreken in een mailing. Bijv. Beste Saskia. Als je geen naam bij een e-mailadres hebt, kun de naam automatisch vervangen door Beste nieuwsbrieflezer.


Screenshot import csv mailchimp


Let op!
Als je veel adressen importeert en je komt boven de 2000 contacten (bij een account aangemaakt voor 15 mei 2019), dan moet je een abonnement aanschaffen voor het gebruik van Mailchimp. Voor nieuwere gratis accounts (aangemaakt na 15 mei 2019) geldt een maximum van 500 contacten.

Importeren van een csv-bestand

Voor het importeren van een csv-bestand heb je een spreadsheet bestand nodig die je bijvoorbeeld kunt maken in Excel of Google Sheets. Zorg ook hier dat er koppen staan boven de kolommen met gegevens. Sommige informatie moet voldoen aan bepaalde eisen zoals een datum anders kan Mailchimp het misschien niet herkennen bij het importeren.

Selecteer de audience waarin je de contacten wilt importeren. Kies voor de status die de contacten mee wilt geven. Je kunt contacten importeren met de status:

 • subscribed (aangemeld)
 • unsubscribed (afgemeld)
 • non-subscribed (zowel niet aan als afgemeld)
 • cleaned

Als je bestaande contacten in je audience wilt updaten met nieuwe informatie, kies dan voor ā€˜Update any existing contactsā€™.

Hierna kun je de nieuwe of aan te passen contacten voorzien van een tag.

Als je je contacten in je huidige lijst wilt voorzien van tags, is het handig om eerst je lijst te exporteren en per tag deze contacten als bulk te importeren en te updaten met een tag. Zo hoef je niet elke contact handmatig te voorzien van een dergelijk label, maar kun je dit doen per doelgroep. Zo kun je bijvoorbeeld alle persadressen de tag ā€˜persā€™ mee te geven.

> Continue to organize

In het volgende scherm kun je de te importeren contacten een of meerdere tags meegeven. Hierdoor kun je je mailing versturen op basis van segmentatie. Segmentatie is een filtering zoals in Excel.

> Continue to match

In dit scherm ga je de gegevens koppelen aan de aanwezige velden in je aanmeldformulier van je audience. Mailchimp herkent automatisch bepaalde gegevens zoals een e-mailadres. Je kunt nieuwe velden toevoegen of namen van velden aanpassen.

> Finalize import

In dit scherm zie je een overzicht van je import:

 • hoeveel contacten zijn er toegevoegd
 • welke status hebben de geĆÆmporteerde contacten gekregen

> Complete import

Als je dit hebt aangeklikt, zie je of de import gelukt is of niet en hoeveel adressen er zijn geĆ¼pdatet.

De geĆÆmporteerde contacten krijgen nu als source in je audience het volgende mee:

 • List Import from Copy/Pasted File
 • List Import from CSV File

Geƫxporteerde Mailchimp lijst importeren

Een eerder geƫxporteerde lijst uit Mailchimp bestaat uit drie verschillende bestanden:

 • subscribed - ingeschreven
 • unsubscribed - uitgeschreven
 • cleaned - opgeschoond

Je kunt dus aan de hand van bovenstaande stappen ervoor kiezen om ook de uitgeschreven contacten weer te importeren in je CRM in Mailchimp en deze een tag mee te geven. Deze contacten kunnen nu niet worden gemaild vanuit Mailchimp. Als je ze buiten Mailchimp om een mail stuurt met daarin een link naar het aanmeldformulier van de desbetreffende audience, kunnen ze zich weer aanmelden voor de audience om zo weer mailings te blijven ontvangen.

Als je zeker weet dat iemand mailings zoals uitnodigingen voor bijeenkomsten of voor openingen van tentoonstellingen wilt blijven ontvangen maar zich heeft uitgeschreven voor de maandelijkse nieuwsbrief, dan is het opnieuw laten aanmelden voor de lijst, buiten Mailchimp om, de enige manier om het e-mailadres weer te activeren.

Meer informatie in het Engels via Mailchimp

Heb je nog een vraag of wil je hulp of advies bij het importeren van e-maillijsten in Mailchimp?

>>Ā Boek direct een afspraak en je kunt direct weer verder met het maken van je eerste mailing naar je contacten.

Reactie plaatsen